Dierenartsen diagnosticeren en behandelen ziekten en disfuncties van dieren. Ze zorgen specifiek voor de gezondheid van huisdieren, vee en dieren in dierentuinen, renbanen en laboratoria. Sommige dierenartsen gebruiken hun vaardigheden om mensen te beschermen tegen ziekten die door dieren worden overgedragen en doen klinisch onderzoek naar gezondheidsproblemen bij mens en dier. Anderen werken in fundamenteel onderzoek, verbreden onze kennis van dieren en medische wetenschap, en in toegepast onderzoek, ontwikkelen nieuwe manieren om kennis te gebruiken. De meeste dierenartsen diagnosticeren diergezondheidsproblemen, vaccineren tegen ziekten, mediceren dieren die aan infecties of ziekten lijden, behandelen en verzorgen wonden, stellen breuken in, voeren operaties uit en adviseren eigenaren over het voeren, het gedrag en het fokken van dieren.

Dierenartsen in particuliere medische praktijken

Een groot deel (77 procent) van de dierenartsen die in particuliere medische praktijken werken, werken met huisdieren. Deze beoefenaars zorgen meestal voor honden en katten, maar behandelen ook vogels, reptielen, konijnen, fretten en andere dieren die als huisdier kunnen worden gehouden. Ongeveer 16 procent van de dierenartsen werkt in particuliere gemengde en voedseldierpraktijken, waar ze naast boerderijdieren ook varkens, geiten, runderen, schapen en enkele wilde dieren zien. Een klein deel van de dierenartsen in de priv├ępraktijk, ongeveer 6 procent, werkt uitsluitend met paarden.

Voedseldieren of paarden

Dierenartsen die met voedseldieren of paarden werken, rijden meestal naar boerderijen of boerderijen om veterinaire diensten te verlenen aan kuddes of individuele dieren. Deze dierenartsen testen op en vaccineren tegen ziekten en overleggen met eigenaren en managers van boerderijen of ranches over de productie van dieren, voeding en huisvestingskwesties. Ze behandelen en kleden ook wonden, stellen breuken in en voeren operaties uit, inclusief keizersneden bij geboortedieren. Andere dierenartsen zorgen voor dierentuin-, aquarium- of proefdieren. Alle soorten dierenartsen euthanaseren dieren indien nodig. Dierenartsen die dieren behandelen, gebruiken medische apparatuur zoals stethoscopen, chirurgische instrumenten en diagnostische apparatuur, waaronder radiografische en echografische apparatuur. Dierenartsen die in onderzoek werken, gebruiken een volledige reeks geavanceerde laboratoriumapparatuur.

De gezondheid van mens en dier

Sommige dierenartsen dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Een aantal dierenartsen werkt samen met artsen en wetenschappers bij het onderzoeken van manieren om verschillende gezondheidsproblemen bij de mens te voorkomen en te behandelen. Dierenartsen hebben bijvoorbeeld enorm bijgedragen aan het overwinnen van malaria en gele koorts, hebben het mysterie van botulisme opgelost, een antistollingsmiddel geproduceerd dat wordt gebruikt om sommige mensen met hartaandoeningen te behandelen, en chirurgische technieken voor mensen gedefinieerd en ontwikkeld, zoals het vervangen van heup- en kniegewrichten, ledematen en orgaantransplantaties. Tegenwoordig bepalen sommigen de effecten van medicamenteuze therapie├źn, antibiotica of nieuwe chirurgische technieken door ze op dieren te testen.

Bron: www.vetin.nl