Indien u betrokken raakt bij een ongeluk, kan dit behoorlijk wat schade veroorzaken. Betreft het een verkeersongeval? Dan is de kans groot dat er sprake is van materiële schade. Uw voertuig kan namelijk in de kreukels zitten. De schade wordt in dat geval vaak vergoed door uw verzekering. Er kan bij een ongeval echter ook sprake zijn van immateriële schade. Hiermee wordt de emotionele schade die u heeft opgelopen als gevolg van een ongeluk bedoeld. In sommige gevallen kunt u hier ook een schadevergoeding voor krijgen. Dit staat ook wel bekend als smartengeld. Er zijn echter genoeg mensen die hier niet bekend mee zijn. Daarom leggen wij u hieronder precies uit wat smartengeld is en hoeveel u kunt claimen.

Wat is smartengeld?
Om u duidelijk te maken wat smartengeld is, maken we eerst een kort uitstapje naar letselschade. Smartengeld is namelijk onderdeel van letselschade. Maar wat is letselschade precies? Dit is de term die we gebruiken voor de schade die u als slachtoffer heeft opgelopen door lichamelijk of geestelijk letsel en de beperkingen daarvan. Deze schade kan onder meer opgelopen worden bij een verkeersongeval, maar ook bij een bedrijfsongeval of een ongeval bij een sport- of spelsituatie.

Nu u weet wat letselschade is, kunnen we gerichter kijken naar smartengeld. Wanneer we het over schade hebben, denken de meeste mensen aan materiële schade. U kunt echter ook pijn, verdriet en verminderde levensvreugde ervaren als gevolg van een ongeval. We spreken in dat geval van immateriële schade. De vergoeding die u voor immateriële schade kunt krijgen, wordt ook wel smartengeld genoemd.

Hoeveel smartengeld claimen?
Bent u betrokken geweest bij een ongeval en ervaart u immateriële schade? Dan kunt u mogelijk smartengeld krijgen. U moet hiervoor echter wel een claim indienen. Voordat u zo’n claim indient, bent u ongetwijfeld benieuwd naar de hoogte van de uitkering. Het is op voorhand echter niet mogelijk om te zeggen hoe hoog deze uitkering zal zijn. De hoogte hangt namelijk af van de omstandigheden. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de ernst en impact van het letsel op uw leven, uw leeftijd en uw geslacht.

Neem een professional in de armen
Indien u een claim voor smartengeld in wilt dienen, moet u weten hoe u dit aanpakt. De kans is groot dat u geen idee heeft waar u moet beginnen. Als dit het geval is, raden wij u aan om hier uw vingers niet aan te branden. Het is verstandig er om een letselschadebureau in Rotterdam in te schakelen. Zij weten namelijk precies hoe zij te werk moeten gaan in het geval van smartengeld. Zo’n bedrijf weet precies hoe en waar zij een claim in moeten dienen. Bang dat het u veel geld kost om een letselschadebureau in te schakelen? Dat is niet nodig. Zo’n bureau verhaalt de kosten voor een claim voor smartengeld namelijk altijd op de aansprakelijke partij. Mocht u in het gelijk worden gesteld, levert een letselschadebureau u dus alleen maar geld op.