Goed kunnen horen lijkt vanzelfsprekend. Niets is echter minder waar.
Vaak heb je zelf niet in de gaten, dat je gehoor achteruit gaat. Om echt te weten hoe jouw gehoor ervoor staat, is een gehoortest nodig.

Maak een afspraak bij een audicien
De aangewezen persoon voor het afnemen van een gehoor test is de audicien.
Zelfs als je geen klachten hebt, kan het laten doen van een gehoortest raadzaam zijn.
Zo voorkom je dat je langdurig met gehoorverlies rondloopt, zonder het zelf in de gaten te hebben.
Als je bij een audicien een gehoor test laat doen weet je direct, of jouw oren extra aandacht nodig hebben.

Vergoeding hoortoestel
Blijkt uit de test, dat jouw gehoor niet meer optimaal is, dan kan een gehoortoestel uitkomst bieden. Een hoortoestel wordt niet direct voorgeschreven, maar pas als het verlies een aantal decibel overstijgt.
De zorgverzekeraar geeft vaak een vergoeding voor een hoortoestel. Hiervoor willen ze wel bewijs dat dit ook echt nodig is. Een zorgverzekeraar draagt pas bij aan het hoortoestel als er een aanzienlijk gehoorverlies gemeten is. Blijk jij voor vergoeding in aanmerking te komen, dan geldt er in veel gevallen een eigen risico.
Een gering gehoorverlies hoeft niet erg te zijn.
Ondervind jij echter hinder doordat je gesprekken moeilijk kunt volgen, dan kan het dragen van een hoortoestel een belangrijke bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven.

Soorten gehoortoestellen
Een hoortoestel kan eenzijdig maar ook aan beide kanten gedragen worden. Dit wordt bepaald aan de hand van het gehoorverlies.
Bij oorsuizen, het zogeheten tinnitus, kan een hoortoestel met een ruismaskeerder uitkomst bieden. Dit type toestel is op diverse niveaus in te stellen, waardoor zelf kan worden bepaald, welke instelling het meeste resultaat geeft.
Bij eenzijdige doofheid kan een crosstoestel worden voorgeschreven. Hierbij wordt in beide oren een hoortoestel geplaatst door de audicien. Het oor dat niet meer functioneert heeft dan een toestel waar een luidspreker in geplaatst is. Hierdoor wordt in het goede oor een signaal afgegeven, waardoor duidelijk is, dat er aan de dove kant iemand tegen je praat. Dit toestel kan echt veel verlichting brengen.

Geef gehoor aan je gehoor en laat je regelmatig testen. Zo kun je verdere achteruitgang eenvoudig voorkomen. Vaak merken mensen in je omgeving namelijk eerder dat je slechter bent gaan horen dan jijzelf. Gehoorverlies kent vaak een langzaam verloop. Zaak dus om hier tijdig aandacht aan te besteden.