Een placebo is iets dat een “echte” medische behandeling lijkt te zijn, maar het eigenlijk niet is. Het kan een pil zijn, een injectie, of een ander soort “nep” behandeling. Wat alle placebo’s gemeen hebben is dat ze geen actieve stof bevatten die bedoeld is om de gezondheid te beïnvloeden.

Hoe kunnen placebo’s gebruikt worden?

Onderzoekers gebruiken placebo’s tijdens studies om hen te helpen begrijpen welk effect een nieuw geneesmiddel of een andere behandeling kan hebben op een bepaalde aandoening. Zo krijgen sommige mensen in een onderzoek een nieuw geneesmiddel om het cholesterol te verlagen, terwijl anderen tijdens hetzelfde onderzoek een placebo krijgen. Geen van de deelnemers aan het onderzoek zal weten of zij de echte behandeling of het placebo hebben gekregen.

Onderzoekers vergelijken vervolgens de effecten van het medicijn en het placebo op de mensen in de studie. Op die manier kunnen ze de doeltreffendheid van het nieuwe geneesmiddel bepalen en nagaan of er van de medicijnen bijwerkingen zijn.

Wat is het placebo-effect?

Het kan voorkomen dat een persoon zal reageren op een placebo. De reactie kan dan positief of negatief zijn. De symptomen van de persoon kunnen bijvoorbeeld verbeteren of de persoon kan juist, wat lijkt op negatieve bijwerkingen van de behandeling hebben. Deze reacties staan bekend als het “placebo-effect”. Onderzoek naar het placebo-effect heeft zich gefocust op de relatie tussen geest en lichaam. Een van de meest voorkomende theorieën is dat het placebo-effect te wijten is aan de verwachtingen die de medicijn innemende persoon kan hebben. Als iemand verwacht dat een pil iets zal doen, dan is het mogelijk dat de lichaamseigen chemie effecten veroorzaakt die lijken op wat een medicijn zou hebben veroorzaakt.

Hedendaagse placebo’s op de vrije markt

Niet alleen binnen de dokterspraktijk kan er gebruik gemaakt worden van placebo’s. Zo kunnen er kruidengeneesmiddelen of microdosing truffles gebruikt worden. Dit worden placebo’s genoemd, omdat de werking niet of niet geheel is bewezen of ontkracht. Doordat mensen het idee hebben dat het werkt, kan het lichaam er ook op deze positieve manier op reageren. Zolang het product niet schadelijk is, hoeft het niet verboden te worden. Het product zal voor hen, die in het product geloven, waarschijnlijk werken. Zo blijft ook microdosing truffles kopen, gewoon legaal.