Soms speelt er iets in je leven waarbij je behoefte voelt om er met iemand over te praten. Je hebt bijvoorbeeld stress vanwege een situatie op je werk of je bent angstig door iets wat je hebt meegemaakt. De meeste mensen hebben wel iemand in de buurt waar ze terecht kunnen maar soms is diegene niet voorhanden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je net bent verhuisd, niet zoveel mensen om je heen hebt of tijdelijk in het buitenland woont. Soms is het ook een te grote stap om wat er speelt face-to-face met iemand te bespreken. Met de technieken van tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei alternatieven, online praten met een psycholoog is er daar één van.
Chatten met een psycholoog
Een laagdrempelige manier van online praten, is chatten. In een chatgesprek typ je op je toetsenbord of smartphone wat je normaalgesproken in woorden zou uitspreken. Eén van de redenen waarom dit vaak goed werkt, is dat je je gesprekspartner niet hoeft aan te kijken. Chatten wordt als minder confronterend ervaren.
Chatten kan overal, waar je ook bent. Een ander voordeel is dat je kan teruglezen wat jouw psycholoog eerder in het gesprek zei. Tevens heb je de mogelijkheid om het gesprek op te slaan op je computer. Zo kan je later nog eens teruglezen hoe het verliep. Wellicht kwam je tot bepaalde inzichten en vind je het prettig die nog eens terug te lezen.
Geen emoties bij online praten?
Een groot verschil met een face-to-face gesprek is dat er tijdens het chatten geen non-verbale communicatie mogelijk is. Jouw gesprekspartner kan niet zien wat jouw lijf uitstraalt, hoe jouw mimiek is. Ook zijn emoties niet zichtbaar. Een psycholoog op afstand die veel ervaring heeft met deze manier van gespreksvoering kan echter wel tot jouw emoties doordringen. Ook leest diegene tussen de regels door wat je misschien moeilijk vindt om te zeggen maar wel belangrijk is om je te helpen. Ook online kan je dus een echt goed gesprek hebben.
Chatten met een professioneel waar je ook bent
We zeiden het al: chatten kan overal, waar jij je ook bevindt. Online praten is daarom ook dé manier om een luisterend oor te vinden als je in het buitenland bent. Dit is dus één van de grote voordelen van de digitale snelweg. Hoe ver je ook van elkaar verwijderd bent, in een online gesprek kom je dichter bij elkaar en voel je je minder alleen.
Online praten met een ervaringsdeskundige
Er zijn allerlei mogelijkheden om online te praten. Zo zijn er fora met een chatfunctie en organisaties met goed getrainde vrijwilligers die je prima te woord kunnen staan. Je kan online met ze in gesprek gaan wanneer jij daar behoefte aan hebt. Soms kan dat ook anoniem, zeker een eerste keer kan dat prettig zijn.
Het wordt echter anders wanneer je wilt praten over iets waarvoor je normaal gesproken naar een psycholoog of therapeut zou gaan. In dat geval raden we je echt aan online in gesprek te gaan met een professional. Je maakt een afspraak voor een moment dat het jou uitkomt en praat vanaf de plek die jij prettig vindt. Je hoeft dus niet naar een psychologenpraktijk, extra fijn als dat een drempel voor je is. Behalve per chat is contact ook mogelijk via Skype, per App of Mail.