Heb je last van een abnormale ademhaling tijdens je slaap? Grote kans dat je dan een slaapapneu hebt. Je hebt dan tijdens het slapen meerdere langdurige adempauzes. Doordat je je ademhaling onderbroken wordt, kun je last hebben van een verminderde slaapkwaliteit en wordt de zuurstoftoevoer van het lichaam verminderd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Aangezien de prevalentie van slaapapneu hoog ligt is het belangrijk om te weten wat te doen tegen slaapapneu. Daarom wordt er in dit artikel aandacht aan besteed en komen verschillende behandelingen aan bod. Lees hieronder verder!

 

Types slaapapneu

Slaapapneu is een algemene term want er zijn namelijk drie soorten slaapapneu te identificeren. Zo is er de obstructieve slaapapneu waarbij de achterkant van de keel geheel geblokkeerd raakt. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke ademstilstand. Een andere vorm is de centrale slaapapneu wat wordt veroorzaakt door een deficiëntie in het hersensysteem. Hierdoor merk je bij jezelf een langzamere en oppervlakkige ademhaling. Het laatste type is de gemengde slaapapneu. Dan heb je dus tegelijkertijd een obstructieve en centrale slaapapneu. Nu we weten welke soorten er zijn is de volgende vraag: ‘Wat te doen tegen slaapapneu?’ Dit zal onder andere afhangen van welk type slaapapneu je hebt.

 

Wat te doen tegen slaapapneu

Als je bij jezelf merkt dat je symptomen hebt van slaapapneu is het verstandig om allereerst een afspraak te maken bij de huisarts. Zonder dat je de oorzaak weet is het lastig om een goede behandeling voor te schrijven. Wanneer het nodig is zal de huisarts je adviseren om een slaapapneu test te doen. Daarin wordt dan de ademhaling geanalyseerd tijdens de slaap. Wanneer uit de slaapapneu test blijkt dat je een slaapapneu hebt wordt er een behandeling aangeraden zodat de negatieve effecten voor je gezondheid verminderd worden.

 

Minder last van slaapapneu in het dagelijks leven

Om minder last te hebben van obstructieve slaapapneu kan een arts verschillende dingen aan bevelen. Zo kan afvallen of het slapen op de zij de symptomen van een apneu verminderen. Verder worden er soms ook apparaten gebruikt waardoor er lucht in de luchtweg wordt geduwd. Hierdoor blijft deze open tijdens de slaap en kun je beter ademhalen. In andere gevallen krijg je een mondstuk aangemeten waardoor de tong of kaak in een bepaalde positie gehouden kan worden. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven. Maar het allerbelangrijkst is het goed en gezond voelen in je eigen lichaam. Daarbij is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wil je dan ook nog eens goed voor je omgeving zorgen? Dan is Vitaily Vegan iets voor jou!

 

Behandeling van centrale slaapapneu

Aangezien de oorzaak van een centrale slaapapneu in de hersenen ligt, wordt daar de behandeling ook op gefocust. Er bestaan bepaalde machines die aanvullende zuurstof in het lichaam brengen. Het is bekend dat dit voor sommige patiënten veel baat kan hebben. Wanneer slaapapneu niet wordt behandeld kan dit ertoe leiden dat je ’s nachts vaak wakker wordt. Doordat je slecht slaap kun je daar veel fysieke en mentale gevolgen van voelen. Dit is dan ook de reden waarom slaapapneu in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Doordat de zuurstofbalans in je lichaam anders is heb je bijvoorbeeld ook risico op diverse cardiovasculaire problemen.

 

Wanneer naar de huisarts?

Denk je na het lezen van dit artikel dat je last heb van een slaapapneu dan is het verstandig om erop te letten of je last hebt van de volgende symptomen. Vaak hebben mensen van een slaapapneu lastig van vermoeidheid gedurende de dag. Ook komt hoofdpijn in de ochtend vaak voor. Dit gaat ook in de meeste gevallen gepaard met een geïrriteerd gevoel en/of moeite met concentratie. Verder is snurken een symptoom die vaak samen voor komt. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het dus raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.