Ben je een goede luisteraar en heb je een groot analytisch vermogen? Dat zijn precies de eigenschappen waar beroep op wordt gedaan tijdens de opleiding wmo consultant bij Stimulansz. Als WMO consultant moet je goed met anderen kunnen samenwerken en een goede oplossing voor de cliënt bieden. Wanneer een cliënt tegen bepaalde obstakels aanloopt moet jij ervoor zorgen dat dit wordt opgelost. Je gaat bijvoorbeeld op huisbezoek en maakt een inventarisatie. Al je bevindingen schrijf je op in een verslag en daarbij noteer je in duidelijke taal wat de oplossing is. Dit doe je niet alleen maar in samenspraak met andere professionals. Daarbij moet je kennis hebben van de WMO wet zodat je je beslissingen goed kunt motiveren. Meer weten over wat een Wmo-consultant doet? Lees hieronder verder!

 

Kennis en vaardigheden van een Wmo-consultant

Waarom zou je kiezen voor het beroep van een Wmo-consultant? Dat is een vraag die ze bij Stimulansz vaak te horen krijgen. Allereerst is het een afwisselend beroep en het is altijd weer uitdagend om tot de juiste oplossing te komen. Het geeft veel voldoening om de cliënt te kunnen ondersteunen en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Hiervoor moet je kunnen werken vanuit de cliëntvraag. Dit is ook wat je leert tijdens de opleiding wmo consultant. Daarnaast doe je kennis op over alle wetten en regels die voor het sociale domein van belang zijn.

 

Onderzoek doen als Wmo-consultant

Om de cliënt goed te kunnen helpen is het van belang dat je goed onderzoek kunt doen. Zo moet je bekijken wat de cliënt zelf aankan en inventariseren of er gebruik kan worden gemaakt van mensen uit het netwerk. Verder moet je weten welke oplossingen er vanuit de wet beschikbaar zijn. Er zijn namelijk verschillende voorzieningen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het persoonsgebonden budget (pgb). Vervolgens moet je het onderzoek dat je hebt gedaan vertalen naar een verslag. Hoe je dit opschrijft is van groot belang want de cliënt zelf moet het ook goed kunnen begrijpen.

 

Jurisprudentie en het Wmo

Een van de aspecten waarin je in de praktijk veel mee te maken hebt is de jurisprudentie rondom de wet Wmo. Het is soms niet altijd duidelijk welke situaties daar allemaal onder vallen. Een brede basiskennis is daarom belangrijk naast kennis van wetten buiten het sociale domein. Aan de hand van de vraag van de cliënt moet je kunnen bepalen welke voorzieningen van toepassing moet zijn. Wanneer de cliënt het niet eens is met het besluit moet je ook kennis hebben van in hoger beroep treden.

 

Praktische taken van een Wmo-consultant

Een aantal praktische taken die voorkomen in een werkdag van een Wmo-consultant is het bekijken welke aanvragen er binnen zijn gekomen. Op basis daarvan kan er alvast wat vooronderzoek worden gedaan. Daarna kun je een intakegesprek plannen met die cliënt. Vervolgens is het aan jou om de zelfredzaamheid in kaart te brengen en welke mensen er in de sociale kring kunnen helpen. Soms is het ook nodig dat je externe professionals inschakelt. Zo kun je bijvoorbeeld een ergotherapeut laten langskomen die kan inventariseren welke voorzieningen er nodig zijn. Dit kun je dan meenemen in het schrijven van je rapportage.