Houd je er ook niet zo van om naar de tandarts te gaan? De meeste mensen staan nou niet bepaald in de startblokken voor hun jaarlijkse controle. Bij sommige mensen uit zich dit zelfs in een angst voor de tandarts. Dit leidt ertoe dat sommige mensen niet eens meer naar de tandarts toe gaan. Ze zijn zo bang dat ze pijn krijgen waardoor ze het gaan vermijden. Zo hebben ze vaak moeite met slapen op de dag voordat ze naar de tandarts moeten en worden ze soms gewoon ziek van het vooruitzicht om naar de tandarts te moeten. In dit geval beperkt het je enorm. In dit artikel wordt er in gegaan op de belangrijkste oorzaken van angst voor de tandarts. Als je de oorzaken weet kun je er misschien iets aan doen en wordt het gemakkelijker om bijvoorbeeld een afspraak te maken bij de tandarts in Almere. Lees hieronder verder!

 

Oorzaken van angst voor de tandarts

Misschien heb je binnenkort een afspraak bij de tandarts in Almere Poort alleen durf je niet heen. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan deze angst. Misschien ben je bang voor de pijn? Het kan zijn dat je vroeger een zeer pijnlijke behandeling hebt gehad of dat je veel horrorverhalen hebt gehoord over de tandarts. Gelukkig zijn de technieken bij de tandarts in Almere nu verbeterd in vergelijking met een paar jaar geleden. Hierdoor doen veel behandeling nauwelijks meer pijn. Nu je dit weet, neemt dit misschien wat angst weg om bij de tandarts langs te gaan.

 

Angst voor injecties en verlies van controle

Bij sommige mensen zit de oorzaak van de angst vooral in de angst voor de injecties. Wanneer je een bepaalde behandeling moet ondergaan kan het zijn dat daar naalden bij te pas komen om een injectie te geven. Alleen de injectie zorgt er juist voor dat je minder pijn hebt tijdens de ingreep zelf. Dit helpt je wellicht om de angst te relativeren. Weer andere mensen ervaren een grote verlies van controle wanneer ze in de stoel zitten bij de tandarts. Het is ook niet heel gek want je zit in een tandartsstoel met een open mond en hebt geen controle over wat er gaat gebeuren. Bespreek dit met je tandarts als je hier last van hebt. Deze kun je dan gerust stellen bij je volgende afspraak bij de tandarts in Almere Poort.

 

Omgaan met angsten

Eigenlijk is het belangrijkste punt bij het omgaan met angsten om ze te bespreken. Alleen wanneer jouw tandarts weet dat jij angsten hebt, kan deze ervoor zorgen dat je op je gemak wordt gesteld. Hierdoor kun je je minder angstig voelen. Zeker wanneer de oorzaak van de angst een verlies van controle is, is het van belang dat je met de tandarts de behandeling doorspreekt die je moet ondergaan. De tandarts kan je dan voorbereiden op wat er komen gaat. Ook kunnen jullie afspreken dat je bijvoorbeeld je hand omhoog steekt als je wilt dat de tandarts stopt. Dit kan je al een gevoel van controle teruggeven.

 

Cognitieve gedragstherapie en angsten

Een andere effectieve methode die helpt bij het omgaan met angsten is cognitieve gedragstherapie. Als je desondanks het uitproberen van bovenstaande tips nog steeds evenveel last houdt van de angsten kun je cognitieve gedragstherapie uit proberen. Uit onderzoek blijkt dat dit heel effectief is bij angsten. Kort gezegd houdt het in dat je je gedachtes opschrijft op het moment dat je angst voelt. Het is dan de bedoeling dat je deze gedachte uitdaagt en een constructievere gedachte opschrijft. Door deze gedachte vaak te herhalen worden jouw angstige gevoelens met de tijd minder.