Ben je psycholoog en wil je jouw “cliënten ook online kunnen behandelen? Dan kun je ervoor kiezen om online therapie te geven middels videobellen. Als je dit nog nooit of maar weinig hebt gedaan, weet je misschien niet waar je op moet letten. Daarom geven wij in dit artikel drie tips voor de online psycholoog.

Uiteraard is het belangrijk dat je goed opgeleid bent en dat je kennis up to date is. Wil je je kennis weer omhoog halen? Maak dan gebruik van Brein TV.

Tip 1: Zorg voor goed beeld en geluid

Als je met iemand gaat videobellen, is het natuurlijk belangrijk dat je beeld en geluid goed zijn. Besteed hier voordat je een nieuw gesprek in gaat altijd even aandacht aan. Test het even uit en kijk of je iets moet verbeteren. Eventueel kun je ook eerst even met een collega bellen om te checken of dit goed gaat.

 

Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat je laptop straks tijdens de online therapie niet uitvalt. Zorg ervoor dat het apparaat voldoende opgeladen is of aan de oplader ligt. Zorg er verder ook voor dat de achtergrond rustig is en dat er weinig geluid om je heen is. Lukt het niet om het geluid in je omgeving te verminderen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een headset te gebruiken.

Videobellen als psycholoog

Tip 2: Wees op tijd

Het is niet fijn voor je cliënt als jij te laat bent. Je cliënt kan dan gaan denken dat hij of zij misschien iets fout heeft gedaan. Zorg er dan ook voor dat je op tijd bent. Begin ruim op tijd (kwartier of half uur van tevoren) met het testen van je apparatuur, zodat je zeker weet dat je straks niet te laat bent door eventuele technische problemen.

Wees op tijd

Tip 3: Stuur je cliënt een reminder

Het is aan te raden om je cliënt vlak voor aanvang van de online therapie nog even een SMS of chatbericht te sturen. Eventueel kun je dit ook een paar dagen voor de afspraak doen. Zo voorkom je dat de cliënt het vergeet en niet komt opdagen. Dit zorgt over het algemeen voor een stuk minder no-shows. Werken in de zorg