Tijdens het hardlopen heb ik op ongelukkige wijze mijn voet geblesseerd. Ik zette een verkeerde stap en vanaf dat moment had ik constant last van mijn voet tijdens de rest van het rondje. Vervolgens merkte ik een dag later dat de zeurende pijn bleef aanhouden. Toen heb ik toch maar een afspraak bij mijn fysiotherapeut in Almelo.

Eenmaal bij de fysiotherapeut werd mij verteld dat ik beter een bezoekje kon brengen aan een osteopaat. Toen ben ik dus naar een osteopaat in Enschede gegaan om mijn voet te laten behandelen. Dat heeft uitstekend geholpen, want nu ga ik weer pijnvrij door het leven. Toch kan ik je vragen al horen: wat doet een osteopaat  wat een fysiotherapeut niet kan? Die vraag triggerde mij ook. Ik heb me er dus eens in verdiept.

Heel kort door de bocht: een fysiotherapeut gaat over het bewegingsapparaat. Daarmee wordt bedoeld dat een fysiotherapeut zich bezig houdt met de behandeling van spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat gaat over andere onderdelen van het lichaam: schedel, organen, gewrichten, banden en pezen.

Om het wat specifieker te maken zodat het duidelijk wordt voor degene die zich doorgaans niet bezig houdt met het menselijk lichaam zal ik een specifieker voorbeeld geven. Een man had constant serieuze klachten aan de nek- en schouders. Wat hij ook deed, de pijn ging niet over. Hij was een fanatieke sporter en dacht dat hij zich overbelast had. Toen hij na een aantal weken van rust nog steeds last had, was het voor hem niet duidelijk waar de klachten vandaan kwamen. Iets wat logisch is, want jij als leek hebt geen idee dat lichamelijke klachten ook door spanning veroorzaakt kan worden. Toen hij naar de fysiotherapeut ging werd het al gauw duidelijk dat er een verband was tussen de spanningsklachten en de fysieke klachten. Dus was hij doorverwezen naar de osteopaat. Die kon het verband leggen en daardoor langzaam de pijnklachten wegnemen.

Het is duidelijk dat je fysieke klachten dus niet altijd een fysieke oorzaak hebben. Steeds vaker lopen mensen rond met mentale klachten die resulteren in fysieke klachten. Begrijp jij jouw fysieke klachten niet of kan jij niet achterhalen waar het vandaan komt, denk er dan niet te makkelijk over. In de meeste gevallen gaat het niet zomaar weg. Raadpleeg daarom de osteopaat.