Het kan soms lastig zijn als je hoogbegaafd bent en om er achter te komen of je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt. Het kan een belangrijke rol spelen in iemand zijn of haar leven daarom is het belangrijk dat er goed mee om wordt gegaan en het wordt geaccepteer.

Wat is hoogbegaafdheid? 

Als je hoogbegaafd dan heb je een iq wat hoger is dan 130. In Nederland ligt het gemiddelde van het iq tussen de 90 en 110. Als je een hoger iq hebt dan 130 betekend niet gelijk dat je hoogbegaafd bent. Dat gaat namelijk gepaard met een paar eigenschappen die die hieronder worden besproken. De kenmerken van hoogbegaafdheid zijn: 

  • Je bent intelligent, veel mensen zijn dat maar als je hoogbegaafd bent dan heb je dat net iets meer dan de andere.
  • Ook ben je creatief. Je kunt niet goed stilzitten waardoor je veel dingen leuk vindt om te doen en daar ook goed in bent. 
  • Je hebt heel veel doorzettingsvermogen. Je kan er niet goed tegen als je iets wil kunnen maar het niet goed kan wat ervoor zorgt dat je overal het beste uit wilt halen.
  • Een goed geheugen is ook een kenmerk van hoogbegaafdheid, je kunt veel informatie onthouden.
  • Er zijn nog veel meer kenmerken. Mocht je willen weten of je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt wordt het aangeraden om een paar testen te doen, daar kun je op internet meer informatie over vinden.   

Ben ik hoogbegaafd? 

Hoe weet je dat je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt? In sommige gevallen in het al op een jonge leeftijd te merken dat kinderen hoogbegaafd zijn. Dat kun je herkennen als ze al op een jonge leeftijd hele zinnen kunnen praten. Ook hoeft het niet altijd te zijn dat een hoogbegaafd kind over al goed in is en nergens iets voor hoeft te doen. Bij wat jongere kinderen kun je het ook herkennen doordat ze een ontwikkelingsvoorsprong hebben op de leeftijdsgenootjes. Bij oudere mensen kan je er achter komen door testen te doen.

 

Hoe kan ik daar mee omgaan?

Het is belangrijk om hier gepaste hulp voor te zoeken anders kan het kind misschien gaan onderpresteren omdat hij of zij op school vaak onder zijn of haar niveau moet werken. Dat kan komen doordat de kinderen zich gaan vervelen op school of doordat ze graag bij de rest van de groep willen horen. Het is ook van belang om te accepteren dat je hoogbegaafd bent zo leer je er beter mee om te gaan. 

Conclusie 

Er zijn er zijn veel verschillende kenmerken voor hoogbegaafdheid. Er niet iedereen heeft dezelfde kenmerken. Daarom is het soms lastig om bij iemand hoogbegaafdheid vast te stellen. Als je twijfelt kun je een test laten doen of contact opnemen met school en verdere stappen ondernemen. Zij kunnen je verder helpen en begeleiden. Ben jij hoogbegaafd?