Bespaar op Kosten en Ruimte met Tweedehands Trapliften

Bespaar op Kosten en Ruimte met Tweedehands Trapliften

Ben je op zoek naar een manier om kosten te besparen en ruimte te besparen in je huis? Dan is een tweedehands traplift misschien wel de oplossing voor jou. Veel mensen denken dat een traplift alleen nieuw te koop is, maar wist je dat er ook trapliften gebruikt worden aangeboden? In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van een traplift tweedehands en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Een duurzame en voordelige keuze

Een tweedehands traplift is niet alleen een duurzame keuze, maar ook een voordelige. Door te kiezen voor een gebruikte traplift, bespaar je namelijk op de kosten van een nieuwe traplift. Dit kan al snel honderden euro's schelen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu, omdat de traplift een tweede leven krijgt in plaats van weggegooid te worden.

Maar let op, goedkoop is niet altijd de beste keuze. Het is belangrijk om te controleren of de traplift nog in goede staat is en of deze past bij jouw trap. Daarom is het verstandig om een specialist in te schakelen bij de aanschaf van een tweedehands traplift. Zij kunnen de traplift controleren en eventueel aanpassen aan jouw trap, zodat deze veilig en goed functioneert.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Naast de staat van de traplift en de geschiktheid voor jouw trap, zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands traplift. Zo is het belangrijk om te controleren of de traplift nog garantie heeft en of deze regelmatig is onderhouden. Ook is het verstandig om te vragen naar de leeftijd van de traplift en of deze nog voldoet aan de veiligheidsnormen.

Daarnaast is het goed om te weten dat een tweedehands traplift vaak niet op maat gemaakt kan worden. Dit betekent dat de afmetingen van de traplift moeten passen bij jouw trap. Het is daarom aan te raden om de traplift te laten installeren door een specialist, zodat deze op de juiste manier geplaatst wordt en veilig gebruikt kan worden.

Een slimme en ruimtebesparende oplossing

Een traplift tweedehands is niet alleen voordelig en duurzaam, maar ook een slimme oplossing voor het besparen van ruimte in huis. In plaats van een groot en log apparaat, neemt een traplift slechts een klein deel van de trap in beslag. Hierdoor blijft de trap goed begaanbaar voor andere huisgenoten en wordt er geen extra ruimte in beslag genomen.

Al met al is een tweedehands traplift een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een voordelige, duurzame en ruimtebesparende oplossing. Door te letten op de staat van de traplift en deze te laten installeren door een specialist, kun je veilig en comfortabel gebruik maken van de traplift. Zo kun je langer zelfstandig blijven wonen en genieten van alle voordelen die een traplift te bieden heeft.

Rugklachten laten behandelen door een fysio

Rugklachten laten behandelen door een fysio

Heb je last van vervelende rugklachten? Dan is het aangeraden om een bezoek te brengen aan een fysiotherapeut voor een behandeling voor rugklachten. Fysiotherapeuten helpen je om van verschillende klachten af te komen. Fysiotherapeuten helpt patiënten met het behandelen van rugklachten en aandoeningen van de wervelkolom, zoals spondylitis ankylosis. Omdat fysiotherapeuten een belangrijke rol spelen in het medische regime, werden ze in diverse landen, wereldwijd tijdens de Covid-19-pandemie als onmisbare diensten beschouwd.

Pijn in onderrug en nek

De meest voorkomende gevallen waarbij fysiotherapie van de wervelkolom ingezet kan worden zijn die van de onderrug en de nek.

Het doel van fysiotherapie is om de normale positie van de wervelkolom te herstellen en een onbeperkte beweging van de rug terug te krijgen. Door de gewrichten te mobiliseren, en met zachte weefseltechnieken kan de fysio dit voor elkaar krijgen.

Rugklachten laten behandelen door de fysio betekent dat die patiënten voorlicht over een juiste houding, vooral aan mensen die een baan hebben, waarbij ze de hele dag zitten.

De sleutel bij rugklachten is elke vorm van lichaamsbeweging. In ernstige gevallen waarin een operatie de enige optie is, is de periode vóór de operatie belangrijk. Vanaf deze periode wordt fysio geadviseerd voor de revalidatie. Dit helpt de rond het operatiegebied gelegen spieren te versterken.

Terugkerende pijn is een teken van gevaar

Bij elke vorm van behandeling moet het hoofddoel zijn om de oorzaak van het probleem weg te nemen. Wanneer iemand meerdere keren last heeft van rugpijn, zelfs na een goede behandeling, dan werd de echte oorzaak van de pijn niet is aangepakt.

De reden voor pijn is dat het lichaam signalen geeft, die de patiënt niet herkent. Als je de wervelkolom te veel belast, zet die belasting zich om in rugpijn. Als je het gevoel hebt dat de pijn niet minder wordt, of als je denkt dat de activiteiten die de fysio je adviseert effect hebben, dan is het tijd voor een verandering.

Wanneer je rugklachten laat behandelen door een goede fysio, begint het proces niet vóór een goede, grondige beoordeling van je nek, je rug en andere lichaamsdelen. Dit wordt vooral gedaan om de wortel van het probleem te vinden en dat aan te pakken.

De rol van fysiotherapie

De fysio in Terheijden zorgt ervoor dat het probleem van de rugklachten wordt weggehaald, en voorkomt dat het in de toekomst terugkomt. De fysiotherapeut is opgeleid om vast te stellen of je verkeerde bewegingspatronen hebt aangeleerd die de klachten erger maken. Het lichaam moet een nieuwe opvoeding krijgen om het de juiste bewegingen aan te leren.

Als je last hebt van steeds terugkerende rugpijn, is het belangrijk om dat zo snel mogelijk te behandelen. Rugklachten kunnen leiden tot grotere problemen en meer negatieve gevolgen hebben voor je lichaam.

Je rugklachten laten behandelen door een fysio kan helpen ze bij de wortel aan te pakken en je rug weer in orde te krijgen! Je hoeft niet te leven met chronische rugpijn.

Wat te doen bij verdere rugklachten

Bij verdere rugklachten kan traplopen lastig zijn en veel pijn doen. Om dit te voorkomen zijn de trapliften van Handicare de perfecte oplossing. Deze trapliften zijn bedoeld voor mensen die niet meer op hun eigen benen de trap op kunnen. Het grote voordeel is dat je het gevoel van onafhankelijkheid weer terug krijgt. Het aanschaffen van een traplift is nog vrij duur, als je rugpijn tijdelijk is kun je ook een traplift huren.

Podotherapie adviseert

Een bekende van mij heeft erg veel last van overgewicht en wil daar iets aan doen, maar heeft het daar erg lastig bij. Doordat hij de laatste jaren steeds meer gewicht erbij heeft gekregen heeft hij erg veel last van zijn voeten. Hoe hij dit combineert? Dat lees je in dit blog.

 

Verhoogde druk op de voeten

Een paar jaar geleden had mijn kennis nog nergens last van, een slanke normale man. Door de laatste jaren heen heeft hij veel verdriet meegemaakt en daardoor is hij zichzelf een beetje vergeten en veel geen eten en drinken. Logisch vervolg daarvan is dat er dan kilo’s bijkomen en dat gebeurde, in flinke mate. In de laatste 3 jaar is hij 34 kilo aangekomen en dat had vervelende gevolgen.

Doordat je wat zwaarder bent krijgt je lichaam meer belasting. Botten, spieren en gewrichten krijgen meer belasting en daardoor ontstaan problemen. Door de verhoogde druk is de stand van zijn voeten veranderd en had hij een stekend gevoel als hij op zijn hakken stond. Hierdoor liep hij steeds minder en dan komen de kilo’s er ook steeds weer bij.

OP gegeven moment dacht ik bij mezelf: ‘’dit kan zo niet langer.’’, ik ben gaan helpen en heb gezegd dat we gaan werken aan zijn gezondheid. Als eerste zijn we naar een podotherapeut in Utrecht gegaan voor zijn voeten en dat hielp enorm. Hij kreeg schoenzolen en ze hielpen hem om bepaalde tijd met een voetenbehandeling voor de stand van zijn voeten. Na verloop van tijd kon hij weer goed lopen zonder pijn.

Voeding en gezondheid

Na de eerste afspraak met de podotherapeut gingen we een tweede traject met hem in: afvallen. Hiervoor hebben we eerst goed onderzocht wat een goede hulp was. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Fit and Food Fiesta, een website waar vele tips op stonden om hem te helpen.

Het was een zwaar traject, maar het eindresultaat was verbluffend en is uiteindelijk 24 kilo afgevallen in een jaar tijd. Hij staat weer positief en blij in het leven, dankzij de hulp van de podotherapeut en de tips van Fit and Food Fiesta.

 

Moet ik de fysio opnemen in mijn zorgverzekering?

Moet ik de fysio opnemen in mijn zorgverzekering?

 

Of je de fysio moet opnemen in je verzekering is een lastige vraag. Daarnaast is het ook voor iedereen anders. Na het lezen van deze blog weet je of je de fysio moet opnemen in je zorgverzekering. Een verzekering is duur en die wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk houden. Maar je wilt wel maximaal verzekerd zijn. Je moet dus goed kijken wat je laat verzekeren en of het voor jou van toepassing is.

 

De fysio opnemen in je zorgverzekering

Ben je een sportman of vrouw? Dan is het verstandig om de fysio op te nemen in je zorgverzekering. Wanneer je vaak sport zal je vaak last hebben van blessures. Daar wil je dan natuurlijk een goede behandeling voor krijgen. Zit je bij een sportvereniging? Dan is er een kans dat de sportvereniging een eigen fysio heeft of dat de sportvereniging het voor je vergoed. Kijk hier altijd naar voordat je de fysio opneemt in je zorgverzekering.

 

Een andere reden om de fysio op te nemen in je zorgverzekering is als je fysiek zwaar werk hebt. Door je werk kun je ook blessures oplopen. Dit kan doordat bijvoorbeeld voorkomen als je op je werk veel moet tillen of als je in de zorg werkt en mensen verzorgt. Het is aan jou om in te schatten hoe groot het risico is er iets gebeurt.

 

Een minder voorkomende reden om de fysio in je zorgverzekering op te laten nemen is als je flink in de groei bent of als je bijvoorbeeld x benen hebt of iets dergelijks.

 

Het is belangrijk om naar de fysio te gaan wanneer je klachten hebt. De fysio is gespecialiseerd in het geven van uitstekende fysiotherapie. Doe je dit niet dan kunnen de gevolgen erger zijn dan je denkt of houd je langer last van je problemen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je blessure niet laat behandelen en dat je spieren verkeerd groeien. Dit kan voor veel last zorgen. De fysio weet precies hoe die dit moet behandelen. Het is handig om bij een fysiopraktijk te zitten in jouw buurt. Je wilt tenslotte niet ver reizen met een zere voet.

Ben ik hoogbegaafd? Hoe kan ik daar goed mee omgaan?

Ben ik hoogbegaafd? Hoe kan ik daar goed mee omgaan?

Het kan soms lastig zijn als je hoogbegaafd bent en om er achter te komen of je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt. Het kan een belangrijke rol spelen in iemand zijn of haar leven daarom is het belangrijk dat er goed mee om wordt gegaan en het wordt geaccepteer.

Wat is hoogbegaafdheid? 

Als je hoogbegaafd dan heb je een iq wat hoger is dan 130. In Nederland ligt het gemiddelde van het iq tussen de 90 en 110. Als je een hoger iq hebt dan 130 betekend niet gelijk dat je hoogbegaafd bent. Dat gaat namelijk gepaard met een paar eigenschappen die die hieronder worden besproken. De kenmerken van hoogbegaafdheid zijn: 

  • Je bent intelligent, veel mensen zijn dat maar als je hoogbegaafd bent dan heb je dat net iets meer dan de andere.
  • Ook ben je creatief. Je kunt niet goed stilzitten waardoor je veel dingen leuk vindt om te doen en daar ook goed in bent. 
  • Je hebt heel veel doorzettingsvermogen. Je kan er niet goed tegen als je iets wil kunnen maar het niet goed kan wat ervoor zorgt dat je overal het beste uit wilt halen.
  • Een goed geheugen is ook een kenmerk van hoogbegaafdheid, je kunt veel informatie onthouden.
  • Er zijn nog veel meer kenmerken. Mocht je willen weten of je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt wordt het aangeraden om een paar testen te doen, daar kun je op internet meer informatie over vinden.   

Ben ik hoogbegaafd? 

Hoe weet je dat je hoogbegaafd bent of dat je een hoogbegaafd kind hebt? In sommige gevallen in het al op een jonge leeftijd te merken dat kinderen hoogbegaafd zijn. Dat kun je herkennen als ze al op een jonge leeftijd hele zinnen kunnen praten. Ook hoeft het niet altijd te zijn dat een hoogbegaafd kind over al goed in is en nergens iets voor hoeft te doen. Bij wat jongere kinderen kun je het ook herkennen doordat ze een ontwikkelingsvoorsprong hebben op de leeftijdsgenootjes. Bij oudere mensen kan je er achter komen door testen te doen.

 

Hoe kan ik daar mee omgaan?

Het is belangrijk om hier gepaste hulp voor te zoeken anders kan het kind misschien gaan onderpresteren omdat hij of zij op school vaak onder zijn of haar niveau moet werken. Dat kan komen doordat de kinderen zich gaan vervelen op school of doordat ze graag bij de rest van de groep willen horen. Het is ook van belang om te accepteren dat je hoogbegaafd bent zo leer je er beter mee om te gaan. 

Conclusie 

Er zijn er zijn veel verschillende kenmerken voor hoogbegaafdheid. Er niet iedereen heeft dezelfde kenmerken. Daarom is het soms lastig om bij iemand hoogbegaafdheid vast te stellen. Als je twijfelt kun je een test laten doen of contact opnemen met school en verdere stappen ondernemen. Zij kunnen je verder helpen en begeleiden. Ben jij hoogbegaafd?  

 

De meest voorkomende klachten bij de fysio?

De meest voorkomende klachten bij de fysio?

Bij de fysio komen veel verschillende soorten klachten voorbij. Fysio’s kunnen je ook bij veel van die klachten helpen, natuurlijk is het bij iedereen anders maar veel klachten komen vaak voor waardoor ze erg goed zijnin het behandelen van die klachten. In deze blog hebben we de meest voorkomende klachten bij elkaar verzameld.  

Rug en nek klachten 

Er zijn veel verschillende rugklachten. Ook zijn er veel verschillende aanleidingen die tot rugklachten kunnen leiden, het kan zijn dat je door je rug bent gegaan, een verkeerde houding hebt, bent gevallen, artrose hebt of als je zwanger bent. De rugklachten kan iedereen anders ervaren waardoor het soms lastig kan zijn voor een fysio om het te behandelen. Fysio’s doen daarom altijd veel testjes om erachter te komen welke behandeling goed bij jou past. 

Nekklachten kunnen ook door verschillende dingen komen, het kan zijn dat je een verkeerde houding hebt, een val, een spier die verrekt is of na een ongeluk, ook kan stress een oorzaak zijn van nekklachten. Fysiotherapeut Den Haag en Fysiotherapeut Scheveningen kunnen je daarbij helpen. Het zijn ervaren fysio’s die je goed kunnen helpen. 

Knie en heupklachten 

Knie en heup klachten komen vaak voor bij de wat ouderen. Dat kan komen door artrose, dat is een aandoening waarbij het kraakbeen gaat slijten. Artrose komt vaak bij ouderen voor. De klachten hiervan kunnen pijn en stijfheid zijn. Fysiotherapeut Den Haan en fysiotherapeut Scheveningen kunnen ervoor zorgen dat de stijfheid en de pijn minder worden. Ook helpen zij er bij om de spieren sterker te makenen je conditie op te bouwen. 

Sportblessures 

Sportblessures komen ook veel voor in fysiopraktijken, maar ook daar kunnen verschillen in  zitten. Het kan namelijk zijn dat je een operatie hebt gehad door een sportblessure, dan helpt de fysio mee met je revalidatie maar het kan ook zijn dat je op het moment zelf geblesseerd bent dan kan Fysiotherapeut Den Haag en Fysiotherapeut Scheveningen je daar maar al te graag mee helpen. Veel sporten worden geblesseerd door overbelasting of problemen met spieren. 

Conclusie

Er kunnen veel verschillende klachten zijn. Vaak is en fysio een oplossing, zij kunnen je helpen met het herstel of met de revalidatie. Behandelingen bij de fysio kunnen soms erg lang duren, geduld is daarbij een schone zaak, liever dat het wat langer duurt en dat het weg is dan dat je er een langere tijd mee blijft lopen. Heb jij ooit hulp gehad van een fysio?

Waarom hebben mensen angst voor de tandarts?

Waarom hebben mensen angst voor de tandarts?

Houd je er ook niet zo van om naar de tandarts te gaan? De meeste mensen staan nou niet bepaald in de startblokken voor hun jaarlijkse controle. Bij sommige mensen uit zich dit zelfs in een angst voor de tandarts. Dit leidt ertoe dat sommige mensen niet eens meer naar de tandarts toe gaan. Ze zijn zo bang dat ze pijn krijgen waardoor ze het gaan vermijden. Zo hebben ze vaak moeite met slapen op de dag voordat ze naar de tandarts moeten en worden ze soms gewoon ziek van het vooruitzicht om naar de tandarts te moeten. In dit geval beperkt het je enorm. In dit artikel wordt er in gegaan op de belangrijkste oorzaken van angst voor de tandarts. Als je de oorzaken weet kun je er misschien iets aan doen en wordt het gemakkelijker om bijvoorbeeld een afspraak te maken bij de tandarts in Almere. Lees hieronder verder!

 

Oorzaken van angst voor de tandarts

Misschien heb je binnenkort een afspraak bij de tandarts in Almere Poort alleen durf je niet heen. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan deze angst. Misschien ben je bang voor de pijn? Het kan zijn dat je vroeger een zeer pijnlijke behandeling hebt gehad of dat je veel horrorverhalen hebt gehoord over de tandarts. Gelukkig zijn de technieken bij de tandarts in Almere nu verbeterd in vergelijking met een paar jaar geleden. Hierdoor doen veel behandeling nauwelijks meer pijn. Nu je dit weet, neemt dit misschien wat angst weg om bij de tandarts langs te gaan.

 

Angst voor injecties en verlies van controle

Bij sommige mensen zit de oorzaak van de angst vooral in de angst voor de injecties. Wanneer je een bepaalde behandeling moet ondergaan kan het zijn dat daar naalden bij te pas komen om een injectie te geven. Alleen de injectie zorgt er juist voor dat je minder pijn hebt tijdens de ingreep zelf. Dit helpt je wellicht om de angst te relativeren. Weer andere mensen ervaren een grote verlies van controle wanneer ze in de stoel zitten bij de tandarts. Het is ook niet heel gek want je zit in een tandartsstoel met een open mond en hebt geen controle over wat er gaat gebeuren. Bespreek dit met je tandarts als je hier last van hebt. Deze kun je dan gerust stellen bij je volgende afspraak bij de tandarts in Almere Poort.

 

Omgaan met angsten

Eigenlijk is het belangrijkste punt bij het omgaan met angsten om ze te bespreken. Alleen wanneer jouw tandarts weet dat jij angsten hebt, kan deze ervoor zorgen dat je op je gemak wordt gesteld. Hierdoor kun je je minder angstig voelen. Zeker wanneer de oorzaak van de angst een verlies van controle is, is het van belang dat je met de tandarts de behandeling doorspreekt die je moet ondergaan. De tandarts kan je dan voorbereiden op wat er komen gaat. Ook kunnen jullie afspreken dat je bijvoorbeeld je hand omhoog steekt als je wilt dat de tandarts stopt. Dit kan je al een gevoel van controle teruggeven.

 

Cognitieve gedragstherapie en angsten

Een andere effectieve methode die helpt bij het omgaan met angsten is cognitieve gedragstherapie. Als je desondanks het uitproberen van bovenstaande tips nog steeds evenveel last houdt van de angsten kun je cognitieve gedragstherapie uit proberen. Uit onderzoek blijkt dat dit heel effectief is bij angsten. Kort gezegd houdt het in dat je je gedachtes opschrijft op het moment dat je angst voelt. Het is dan de bedoeling dat je deze gedachte uitdaagt en een constructievere gedachte opschrijft. Door deze gedachte vaak te herhalen worden jouw angstige gevoelens met de tijd minder.

 

Wat is een WMO consultant en wat doet hij?

Wat is een WMO consultant en wat doet hij?

Ben je een goede luisteraar en heb je een groot analytisch vermogen? Dat zijn precies de eigenschappen waar beroep op wordt gedaan tijdens de opleiding wmo consultant bij Stimulansz. Als WMO consultant moet je goed met anderen kunnen samenwerken en een goede oplossing voor de cliënt bieden. Wanneer een cliënt tegen bepaalde obstakels aanloopt moet jij ervoor zorgen dat dit wordt opgelost. Je gaat bijvoorbeeld op huisbezoek en maakt een inventarisatie. Al je bevindingen schrijf je op in een verslag en daarbij noteer je in duidelijke taal wat de oplossing is. Dit doe je niet alleen maar in samenspraak met andere professionals. Daarbij moet je kennis hebben van de WMO wet zodat je je beslissingen goed kunt motiveren. Meer weten over wat een Wmo-consultant doet? Lees hieronder verder!

 

Kennis en vaardigheden van een Wmo-consultant

Waarom zou je kiezen voor het beroep van een Wmo-consultant? Dat is een vraag die ze bij Stimulansz vaak te horen krijgen. Allereerst is het een afwisselend beroep en het is altijd weer uitdagend om tot de juiste oplossing te komen. Het geeft veel voldoening om de cliënt te kunnen ondersteunen en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Hiervoor moet je kunnen werken vanuit de cliëntvraag. Dit is ook wat je leert tijdens de opleiding wmo consultant. Daarnaast doe je kennis op over alle wetten en regels die voor het sociale domein van belang zijn.

 

Onderzoek doen als Wmo-consultant

Om de cliënt goed te kunnen helpen is het van belang dat je goed onderzoek kunt doen. Zo moet je bekijken wat de cliënt zelf aankan en inventariseren of er gebruik kan worden gemaakt van mensen uit het netwerk. Verder moet je weten welke oplossingen er vanuit de wet beschikbaar zijn. Er zijn namelijk verschillende voorzieningen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het persoonsgebonden budget (pgb). Vervolgens moet je het onderzoek dat je hebt gedaan vertalen naar een verslag. Hoe je dit opschrijft is van groot belang want de cliënt zelf moet het ook goed kunnen begrijpen.

 

Jurisprudentie en het Wmo

Een van de aspecten waarin je in de praktijk veel mee te maken hebt is de jurisprudentie rondom de wet Wmo. Het is soms niet altijd duidelijk welke situaties daar allemaal onder vallen. Een brede basiskennis is daarom belangrijk naast kennis van wetten buiten het sociale domein. Aan de hand van de vraag van de cliënt moet je kunnen bepalen welke voorzieningen van toepassing moet zijn. Wanneer de cliënt het niet eens is met het besluit moet je ook kennis hebben van in hoger beroep treden.

 

Praktische taken van een Wmo-consultant

Een aantal praktische taken die voorkomen in een werkdag van een Wmo-consultant is het bekijken welke aanvragen er binnen zijn gekomen. Op basis daarvan kan er alvast wat vooronderzoek worden gedaan. Daarna kun je een intakegesprek plannen met die cliënt. Vervolgens is het aan jou om de zelfredzaamheid in kaart te brengen en welke mensen er in de sociale kring kunnen helpen. Soms is het ook nodig dat je externe professionals inschakelt. Zo kun je bijvoorbeeld een ergotherapeut laten langskomen die kan inventariseren welke voorzieningen er nodig zijn. Dit kun je dan meenemen in het schrijven van je rapportage.

Wat voor effect heeft slaapapneu op je dagelijkse leven?

Wat voor effect heeft slaapapneu op je dagelijkse leven?

Heb je last van een abnormale ademhaling tijdens je slaap? Grote kans dat je dan een slaapapneu hebt. Je hebt dan tijdens het slapen meerdere langdurige adempauzes. Doordat je je ademhaling onderbroken wordt, kun je last hebben van een verminderde slaapkwaliteit en wordt de zuurstoftoevoer van het lichaam verminderd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Aangezien de prevalentie van slaapapneu hoog ligt is het belangrijk om te weten wat te doen tegen slaapapneu. Daarom wordt er in dit artikel aandacht aan besteed en komen verschillende behandelingen aan bod. Lees hieronder verder!

 

Types slaapapneu

Slaapapneu is een algemene term want er zijn namelijk drie soorten slaapapneu te identificeren. Zo is er de obstructieve slaapapneu waarbij de achterkant van de keel geheel geblokkeerd raakt. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke ademstilstand. Een andere vorm is de centrale slaapapneu wat wordt veroorzaakt door een deficiëntie in het hersensysteem. Hierdoor merk je bij jezelf een langzamere en oppervlakkige ademhaling. Het laatste type is de gemengde slaapapneu. Dan heb je dus tegelijkertijd een obstructieve en centrale slaapapneu. Nu we weten welke soorten er zijn is de volgende vraag: ‘Wat te doen tegen slaapapneu?’ Dit zal onder andere afhangen van welk type slaapapneu je hebt.

 

Wat te doen tegen slaapapneu

Als je bij jezelf merkt dat je symptomen hebt van slaapapneu is het verstandig om allereerst een afspraak te maken bij de huisarts. Zonder dat je de oorzaak weet is het lastig om een goede behandeling voor te schrijven. Wanneer het nodig is zal de huisarts je adviseren om een slaapapneu test te doen. Daarin wordt dan de ademhaling geanalyseerd tijdens de slaap. Wanneer uit de slaapapneu test blijkt dat je een slaapapneu hebt wordt er een behandeling aangeraden zodat de negatieve effecten voor je gezondheid verminderd worden.

 

Minder last van slaapapneu in het dagelijks leven

Om minder last te hebben van obstructieve slaapapneu kan een arts verschillende dingen aan bevelen. Zo kan afvallen of het slapen op de zij de symptomen van een apneu verminderen. Verder worden er soms ook apparaten gebruikt waardoor er lucht in de luchtweg wordt geduwd. Hierdoor blijft deze open tijdens de slaap en kun je beter ademhalen. In andere gevallen krijg je een mondstuk aangemeten waardoor de tong of kaak in een bepaalde positie gehouden kan worden. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven. Maar het allerbelangrijkst is het goed en gezond voelen in je eigen lichaam. Daarbij is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wil je dan ook nog eens goed voor je omgeving zorgen? Dan is Vitaily Vegan iets voor jou!

 

Behandeling van centrale slaapapneu

Aangezien de oorzaak van een centrale slaapapneu in de hersenen ligt, wordt daar de behandeling ook op gefocust. Er bestaan bepaalde machines die aanvullende zuurstof in het lichaam brengen. Het is bekend dat dit voor sommige patiënten veel baat kan hebben. Wanneer slaapapneu niet wordt behandeld kan dit ertoe leiden dat je ’s nachts vaak wakker wordt. Doordat je slecht slaap kun je daar veel fysieke en mentale gevolgen van voelen. Dit is dan ook de reden waarom slaapapneu in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Doordat de zuurstofbalans in je lichaam anders is heb je bijvoorbeeld ook risico op diverse cardiovasculaire problemen.

 

Wanneer naar de huisarts?

Denk je na het lezen van dit artikel dat je last heb van een slaapapneu dan is het verstandig om erop te letten of je last hebt van de volgende symptomen. Vaak hebben mensen van een slaapapneu lastig van vermoeidheid gedurende de dag. Ook komt hoofdpijn in de ochtend vaak voor. Dit gaat ook in de meeste gevallen gepaard met een geïrriteerd gevoel en/of moeite met concentratie. Verder is snurken een symptoom die vaak samen voor komt. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het dus raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts.

Osteopaat en fysiotherapeut hebben hun eigen specialiteiten

Osteopaat en fysiotherapeut hebben hun eigen specialiteiten

Tijdens het hardlopen heb ik op ongelukkige wijze mijn voet geblesseerd. Ik zette een verkeerde stap en vanaf dat moment had ik constant last van mijn voet tijdens de rest van het rondje. Vervolgens merkte ik een dag later dat de zeurende pijn bleef aanhouden. Toen heb ik toch maar een afspraak bij mijn fysiotherapeut in Almelo.

Eenmaal bij de fysiotherapeut werd mij verteld dat ik beter een bezoekje kon brengen aan een osteopaat. Toen ben ik dus naar een osteopaat in Enschede gegaan om mijn voet te laten behandelen. Dat heeft uitstekend geholpen, want nu ga ik weer pijnvrij door het leven. Toch kan ik je vragen al horen: wat doet een osteopaat  wat een fysiotherapeut niet kan? Die vraag triggerde mij ook. Ik heb me er dus eens in verdiept.

Heel kort door de bocht: een fysiotherapeut gaat over het bewegingsapparaat. Daarmee wordt bedoeld dat een fysiotherapeut zich bezig houdt met de behandeling van spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat gaat over andere onderdelen van het lichaam: schedel, organen, gewrichten, banden en pezen.

Om het wat specifieker te maken zodat het duidelijk wordt voor degene die zich doorgaans niet bezig houdt met het menselijk lichaam zal ik een specifieker voorbeeld geven. Een man had constant serieuze klachten aan de nek- en schouders. Wat hij ook deed, de pijn ging niet over. Hij was een fanatieke sporter en dacht dat hij zich overbelast had. Toen hij na een aantal weken van rust nog steeds last had, was het voor hem niet duidelijk waar de klachten vandaan kwamen. Iets wat logisch is, want jij als leek hebt geen idee dat lichamelijke klachten ook door spanning veroorzaakt kan worden. Toen hij naar de fysiotherapeut ging werd het al gauw duidelijk dat er een verband was tussen de spanningsklachten en de fysieke klachten. Dus was hij doorverwezen naar de osteopaat. Die kon het verband leggen en daardoor langzaam de pijnklachten wegnemen.

Het is duidelijk dat je fysieke klachten dus niet altijd een fysieke oorzaak hebben. Steeds vaker lopen mensen rond met mentale klachten die resulteren in fysieke klachten. Begrijp jij jouw fysieke klachten niet of kan jij niet achterhalen waar het vandaan komt, denk er dan niet te makkelijk over. In de meeste gevallen gaat het niet zomaar weg. Raadpleeg daarom de osteopaat.